عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ: أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ
Terjemahan: Dari Abi Hurairah (radhiyallahu 'anhu) Bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam telah bersabda: Apabila manusia itu telah meninggal dunia, maka terputuslah amalan-amalannya melainkan tiga perkara, (iaitu) 1 – Anak yang soleh yang mendoakannya, 2 – Sedekah jariyah yang pernah dilakukannya, atau 3 – Ilmunya yang dimanfaatkan. (Hadis Riwayat Muslim, Shohih Muslim, Kitab al-Wasiyah, 8/405, no. 3084. at-Tirmidzi, Sunan at-Tirmidzi, Kitab al-Ahkam, 5/243, no. 1297)

Saturday, July 3, 2010

Indahnya Syurga


Setiap yang hidup pasti akan mati kecuali Allah s.w.t.

Ke mana kita selepas mati nanti?

Satu persoalan yang setengah orang cuba mengelak, tidak mahu isu ini dibincang dengan serius. Mereka beranggapan bahawa perbincangan mengenai kematian akan menyebabkan hilang semangat untuk hidup dan cita-cita untuk maju akan terpadam.
Sebenarnya ketidak pastian mengenai apa yang berlaku selepas mati itulah membuatkan kita sering diselubungi rasa takut dan gentar menghadapi kematian.
Oleh itu kita mesti mencari jawapan yang sebenar dan mesti dapat menjawab dengan penuh yakin.
Apakah yang disediakan Allah untuk hamba-Nya selepas mati nanti?
Inilah yang cuba dipersembahkan di dalam buku kecil ini, insya Allah.

Saiz : 15cm x 10.5cm
Tebal : 55 muka surat
Harga : RM2.50

Untuk tempahan sila hubungi:
Haji Jalil
email : mdjalilb@hotmail.com
telefon : 012-2389351

No comments:

Post a Comment